$(document).ready(function(){$.fn.snow({minSize:10, maxSize:50, newOn:400, flakeColor: '#FFFFFF'});});

και οι βελόνες τίκι τάκα τριγυρίζουνε στη πλάκα


clock-desktop.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017


Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα
Write a review
Εκτύπωση
Υλικά
  1. Α. Για τους κεφτέδες
  2. Περίπου ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μείγμα χοιρινού μοσχαρίσιου (ό,τι συνηθίζετε)
  3. Το ένα κομμάτι από μια κριθαροκουλούρα (περίπου 80gr)
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι
  5. 1 αυγό
  6. 2 κουταλιές σούπας (30ml) ελαιόλαδο
  7. 2 κουταλιές σούπας (30ml) πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
  8. 4 κουταλιές σούπας (60ml) νερό ή γάλα
  9. ½ κουταλάκι σόδα
  10. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι (5ml)
  11. 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  12. Αλάτι
  13. Πιπέρι
Β. Για τα πράσα
  1. 700 gr πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
  2. 1 κρεμμύδι
  3. ¾ κούπας (περίπου 180 ml ) ελαιόλαδο
  4. Περίπου 150 gr πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
  5. ½ κούπα (125 ml) νερό
  6. ¼ κούπας κρασί
  7. Προαιρετικά, καυτερό κοκκινοπίπερο στη μύτη του κουταλιού ή όσο αντέχουμε!
Οδηγίες
  1. Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, την κριθαροκουλούρα τριμμένη στο multi σαν αλεύρι, και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε να περιμένει το μείγμα.Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε κατά μήκος και μετά σε κομμάτια με μήκος 5-6cm. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο για τα πράσα και κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε να μαραθεί και προσθέτουμε τα πλυμένα πράσα. Τα ανακατεύουμε να «λαδωθούν» σε δυνατή θερμοκρασία χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανένα δεκάλεπτο σκεπασμένα και όταν χαμηλώσουν τα αποσύρουμε από το μάτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο (αν βάλουμε). Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη γάστρα. Πλάθουμε τον κιμά σε 12 μεγάλους κεφτέδες και τους τακτοποιούμε πάνω από τα πράσα. Αραιώνουμε τον πολτό ντομάτας με το νερό και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό μας. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω. Μετά από μια ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί ξεσκέπαστο το φαγητό μας για 45 περίπου λεπτά ακόμη. Στο ενδιάμεσο γυρίζουμε τους κεφτέδες για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μελώσει η σάλτσα και απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε να σταθεί για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)Το ξύδι είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Το νερό (ή γάλα) χρειάζεται για να αφρατέψει το μείγμα γιατί η κριθαροκουλούρα είναι πιο πλούσια σε φυτικές από τα υπόλοιπα παξιμάδια οπότε θέλουμε υγρά για να γίνει αφράτος ο κιμάς. Πιθανόν να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές ακόμη αν είναι εντελώς άπαχος.
  2. 2)Μπορούμε να τηγανίσουμε πρώτα τους κεφτέδες και από το λάδι τους να περάσουμε τα πράσα. Εννοείται ότι έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ…
  3. 3)Χρησιμοποιώ διπλοαλεσμένο κιμά σ’ αυτό το φαγητό, αλλά είναι θέμα επιλογής… Θέμα επιλογής είναι και τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά που θα βάλουμε στους κεφτέδες μας.
  4. 4)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό (μαϊντανό ή σέλινο) στα πράσα.Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε λίγες πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες κάτω από τα πράσα. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν.
  5. 5)Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος και να το σκεπάσουμε την πρώτη ώρα με αλουμινόχαρτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου