$(document).ready(function(){$.fn.snow({minSize:10, maxSize:50, newOn:400, flakeColor: '#FFFFFF'});});

και οι βελόνες τίκι τάκα τριγυρίζουνε στη πλάκα


clock-desktop.com

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Προετοιμασία για χρήση
1 Καθαρίστε τη συσκευή πριν τη χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά (δείτε το κεφάλαιο
‘Καθαρισμός’).
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη είναι στεγνά πριν τα τοποθετήσετε στη φριτέζα με λάδι ή λίπος.
2 Ανοίξτε το καπάκι (Εικ. 2).
3 Συμβουλευτείτε τον πίνακα λαδιού/λίπους για να καθορίσετε την ποσότητα λαδιού ή
λίπους που θα πρέπει να βάλετε στη φριτέζα (Εικ. 3).
4 Γεμίστε τη φριτέζα με λάδι, υγρό λίπος τηγανίσματος ή λιωμένο στερεό λίπος
μαγειρέματος μέχρι κάποιο σημείο μεταξύ των ενδείξεων ‘MIN’ και ‘MAX’ και κλείστε το
καπάκι (Εικ. 4).
Μην ενεργοποιείτε τη συσκευή αν δεν την έχετε πρώτα γεμίσει με λάδι ή λίπος.
Λάδι και λίπος
Μην αναμειγνύετε ποτέ διαφορετικά είδη λαδιού ή λίπους και μην προσθέτετε ποτέ φρέσκο
λάδι ή λίπος σε ήδη χρησιμοποιημένο λάδι ή λίπος.
-- Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε λάδι τηγανίσματος ή υγρό λίπος τηγανίσματος. Κατά
προτίμηση χρησιμοποιείτε φυτικό λάδι ή λίπος, το οποίο είναι πλούσιο σε ακόρεστα
λιπαρά (π.χ. λινολεϊκό οξύ), όπως λάδι σόγιας, φυστικέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιανθέλαιο.
-- Θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά το λάδι ή το λίπος (μετά από 10-12 φορές), καθώς και τα
δύο χάνουν αρκετά γρήγορα τις ιδιότητές τους.
-- Να αλλάζετε πάντα το λάδι ή το λίπος αν αρχίσει να αφρίζει όταν ζεσταθεί, αν έχει έντονη
οσμή ή γεύση, ή αν σκουρύνει ή/και πήξει.
Στερεό λίπος
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε στερεό λίπος τηγανίσματος. Σε αυτή την περίπτωση όμως,
χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις για να μην πιτσιλίσει το λίπος και για να μην
υπερθερμανθεί ή υποστεί βλάβη το θερμαντικό στοιχείο.
1 Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νέα κομμάτια λίπους, λιώστε τα αργά σε κανονικό τηγάνι
σε χαμηλή φωτιά.
2 Ρίξτε το λιωμένο λίπος προσεκτικά μέσα στη φριτέζα.
3 Αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου τη φριτέζα που εξακολουθεί να περιέχει
επαναστερεοποιημένο λίπος.
4 Εάν το λίπος κρυώσει πολύ, μπορεί να αρχίσει να πιτσιλάει όταν λιώσει. Για να το
αποφύγετε, τρυπήστε μερικές φορές το επαναστερεοποιημένο λίπος με ένα
πιρούνι (Εικ. 5).
Προσέξτε να μην προκαλέσετε ζημιά στον εσωτερικό κάδο με το πιρούνι.
Χρήση της συσκευής
1 Τραβήξτε όλο το καλώδιο από το χώρο αποθήκευσης καλωδίου. (Εικ. 6)
2 Συνδέστε το φις στην πρίζα.
3 Πιέστε το διακόπτη on/off για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή (Εικ. 7).
, , Η λυχνία θερμοκρασίας ανάβει (Εικ. 8).
4 Ρυθμίστε το διακόπτη θερμοκρασίας στην απαιτούμενη θερμοκρασία.
Για την απαιτούμενη θερμοκρασία, δείτε τη συσκευασία της τροφής που θέλετε να τηγανίσετε ή
τον πίνακα τροφών στο τέλος του παρόντος εγχειριδίου.
5 Περιμένετε μέχρι να σβήσει η λυχνία θερμοκρασίας (θα χρειαστούν 10 έως 15 λεπτά).
6 Ξεδιπλώστε τη λαβή του καλαθιού τηγανίσματος (Εικ. 9).
7 Ανοίξτε το καπάκι (Εικ. 2).
8 Αφαιρέστε το καλάθι από τη φριτέζα και τοποθετήστε μέσα στο καλάθι την τροφή που
θα τηγανίσετε (Εικ. 10).
Μην τηγανίζετε μεγάλες ποσότητες σε μία παρτίδα. Μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που
αναφέρονται στον πίνακα τροφίμων στο τέλος του παρόντος φυλλαδίου (το - υποδηλώνει
τη συνιστώμενη ποσότητα).
Σημείωση: Στεγνώνετε καλά τα τρόφιμα πριν τα τηγανίσετε.
Σημείωση: Αφαιρείτε όλο τον περίσσιο πάγο από τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα τηγανίσετε.
Τοποθετήστε προσεκτικά το καλάθι στη φριτέζα. (Εικ. 11)
Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το καλάθι.
10 Κλείστε το καπάκι.
11 Πιέστε το κουμπί στη λαβή του καλαθιού και διπλώστε τη λαβή προς την πλευρά της
φριτέζας. (Εικ. 12)
Κατά το τηγάνισμα, η λυχνία θερμοκρασίας ανάβει και σβήνει ανά διαστήματα υποδεικνύοντας
ότι το θερμαντικό στοιχείο ενεργοποιείται και απενεργοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί η
σωστή θερμοκρασία.
Μετά το τηγάνισμα
1 Ξεδιπλώστε τη λαβή του καλαθιού (Εικ. 9).
2 Πιέστε το κουμπί απασφάλισης για να ανοίξετε το καπάκι (Εικ. 2).
Προσέξτε τον καυτό ατμό και ενδεχόμενο πιτσίλισμα του λαδιού.
3 Αφαιρέστε το καλάθι από τη φριτέζα και ανακινήστε το προκειμένου να φύγει το
περίσσιο λάδι ή λίπος.
4 Τοποθετήστε το τηγανισμένο φαγητό σε ένα μπολ ή τρυπητό σκεύος κουζίνας με
απορροφητικό χαρτί, π.χ. χαρτί κουζίνας.
5 Εάν θέλετε να τηγανίσετε επιπλέον ποσότητα, περιμένετε μέχρι να σβήσει η λυχνία
θερμοκρασίας.
6 Τοποθετήστε το καλάθι στη φριτέζα.
7 Κλείστε το καπάκι.
8 Απενεργοποιείτε και αποσυνδέετε τη συσκευή μετά τη χρήση.
Σημείωση: Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη φριτέζα τακτικά, σας συνιστούμε να αφαιρείτε το λάδι ή το
υγρό λίπος. Αποθηκεύετε το λάδι ή το υγρό λίπος σε ερμητικά κλειστά δοχεία, κατά προτίμηση στο
ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.
Συμβουλές τηγανίσματος
-- Για μια σύνοψη των χρόνων παρασκευής και των θερμοκρασιών τηγανίσματος, ανατρέξετε
στον πίνακα τροφών στο τέλος του παρόντος εγχειριδίου.
-- Ανακινήστε προσεκτικά την τροφή που θα τηγανιστεί για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν
περισσότερος πάγος και νερό και αφαιρέστε την περιττή υγρασία ώστε η τροφή να είναι
αρκετά στεγνή.
-- Μην τηγανίζετε μεγάλες ποσότητες σε μία παρτίδα. Μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που
αναφέρονται στον πίνακα τροφίμων στο τέλος του παρόντος φυλλαδίου (το - υποδηλώνει
τη συνιστώμενη ποσότητα).
Εξουδετέρωση ανεπιθύμητων οσμών και γεύσεων
Ορισμένα είδη φαγητών, ειδικά το ψάρι, προσδίδουν στο λάδι ή το λίπος δυσάρεστη οσμή και
γεύση. Για ουδέτερη γεύση του λαδιού ή του λίπους:
1 Ζεστάνετε το λάδι ή το λίπος σε θερμοκρασία 160°C.
2 Ρίξτε μέσα στο λάδι δύο λεπτές φέτες ψωμί ή μερικά κλωναράκια μαϊντανό.
3 Περιμένετε μέχρι να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια
σπάτουλα για να αφαιρέσετε το ψωμί ή το μαϊντανό από τη φριτέζα.
Το λάδι ή το λίπος έχουν και πάλι ουδέτερη γεύση.
28 Ελληνικα
Σπιτικές τηγανιτές πατάτες
Θα ετοιμάσετε τις νοστιμότερες και πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες με τον ακόλουθο τρόπο:
1 Χρησιμοποιήστε σκληρές πατάτες και κόψτε τις σε μπαστουνάκια. Ξεπλύνετε τα
μπαστουνάκια με κρύο νερό.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κολλάνε μεταξύ τους κατά το τηγάνισμα.
Σημείωση: Στεγνώστε καλά τις κομμένες πατάτες.
2 Τηγανίστε τις πατάτες δύο φορές: την πρώτη φορά για 4-6 λεπτά σε θερμοκρασία
160°C, τη δεύτερη φορά για 5-8 λεπτά σε θερμοκρασία 175°C.
Αφήστε τις πατάτες να κρυώσουν πριν τις τηγανίσετε για δεύτερη φορά.
3 Βάλτε τις σπιτικές τηγανιτές πατάτες σε ένα μπολ και ανακινήστε τις.
Καθαρισμός
Αφήστε το λάδι ή το λίπος να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες πριν καθαρίσετε ή
μετακινήσετε τη φριτέζα.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ συρμάτινα σφουγγαράκια, στιλβωτικά καθαριστικά ή υγρά όπως
πετρέλαιο ή ασετόν για τον καθαρισμό της συσκευής.
Μην βυθίζετε ποτέ το περίβλημα της φριτέζας σε νερό.
1 Ανοίξτε το καπάκι (Εικ. 2).
2 Τραβήξτε το καπάκι προς τα επάνω για να το αφαιρέσετε (Εικ. 13).
3 Αφαιρέστε το καλάθι τηγανίσματος από τη φριτέζα.
4 Αδειάστε το λάδι ή το λίπος (Εικ. 14).
Λειτουργία PreClean
Η συσκευή διαθέτει λειτουργία PreClean, η οποία σας επιτρέπει να μουλιάσετε τον εσωτερικό
κάδο σε ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό για ευκολότερο καθαρισμό.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το λάδι ή το λίπος από τον εσωτερικό κάδο προτού
χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία.
1 Γεμίστε τον εσωτερικό κάδο με κρύο νερό έως τα τρία τέταρτα της χωρητικότητάς του
και προσθέστε υγρό απορρυπαντικό. (Εικ. 15)
2 Συνδέστε το φις στην πρίζα.
3 Πιέστε το διακόπτη on/off για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή (Εικ. 7).
4 Ρυθμίστε το κουμπί ρύθμισης θερμοκρασίας στη λειτουργία PreClean. (Εικ. 8)
, , Το νερό θερμαίνεται σε θερμοκρασία λίγο χαμηλότερη από το σημείο βρασμού.
5 Αποσυνδέστε τη συσκευή μετά από 20-30 λεπτά.
6 Αδειάστε το νερό από τον εσωτερικό κάδο και καθαρίστε τον όπως περιγράφεται
παρακάτω.
Καθαρισμός της συσκευής
1 Καθαρίστε το περίβλημα της φριτέζας με υγρό πανί (με λίγο υγρό απορρυπαντικό) και/ή
χαρτί κουζίνας.
2 Καθαρίστε τον κάδο, το καπάκι και το καλάθι τηγανίσματος με ζεστό νερό και λίγο υγρό
απορρυπαντικό, ξεπλύνετε τα με φρέσκο νερό και στεγνώστε τα καλά.
Το καπάκι και το καλάθι τηγανίσματος μπορούν επίσης να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων.
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη είναι στεγνά πριν τα τοποθετήσετε στη φριτέζα με λάδι ή λίπος.
Συστήματα αποθήκευσης
1 Αφήνετε το λάδι ή το λίπος να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες πριν καθαρίσετε ή
μετακινήσετε τη φριτέζα.
2 Τοποθετήστε όλα τα εξαρτήματα στη φριτέζα και κλείστε το καπάκι.
3 Σπρώξτε το καλώδιο μέσα στο χώρο αποθήκευσης του. (Εικ. 16)
4 Σηκώστε τη φριτέζα από τις λαβές της και αποθηκεύστε τη (Εικ. 17).
Περιβάλλον
-- Στο τέλος της ζωής της συσκευής μην την πετάξετε μαζί με τα συνηθισμένα απορρίμματα
του σπιτιού σας, αλλά παραδώστε την σε ένα επίσημο σημείο συλλογής για ανακύκλωση.
Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος (Εικ. 18).
Εγγύηση & σέρβις
Εάν χρειάζεστε σέρβις ή πληροφορίες ή εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, παρακαλούμε
επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Philips στη διεύθυνση www.philips.com ή επικοινωνήστε με το
Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Philips στη χώρα σας (θα βρείτε το τηλέφωνο στο
διεθνές φυλλάδιο εγγύησης). Εάν δεν υπάρχει Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στη χώρα
σας, απευθυνθείτε στον τοπικό αντιπρόσωπό σας της Philips.
Οδηγός ανεύρεσης/επίλυσης προβλημάτων
Αυτό το κεφάλαιο συνοψίζει τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε
με τη συσκευή σας. Εάν δεν μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα βάσει των παρακάτω
πληροφοριών, επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στη χώρα σας.
Πρόβλημα Πιθανή αιτία Λύση
Η τηγανισμένη τροφή δεν έχει χρυσοκαφέ χρώμα και/ή δεν είναι τραγανή.
Η θερμοκρασία που έχετε επιλέξει είναι πολύ χαμηλή και/ή το φαγητό δεν τηγανίστηκε αρκετά.
Ανατρέξτε στη συσκευασία της τροφής ή στον πίνακα τροφών στο τέλος του παρόντος εγχειριδίου για να δείτε αν επιλέξατε σωστή θερμοκρασία και/ή χρόνο παρασκευής.

Υπάρχει υπερβολική ποσότητα τροφής στο καλάθι.
Ποτέ μην τηγανίζετε, με μια φορά τηγανίσματος, μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται στον πίνακα τροφών στο τέλος του παρόντος εγχειριδίου.
Η φριτέζα δε λειτουργεί.
Η θερμική ασφάλεια διακοπής λειτουργίας έχει ενεργοποιηθεί.
Απευθυνθείτε στον αντιπρόσωπό σας της
Η φριτέζα αναδίδει έντονη, ,δυσάρεστη ,οσμή.
Το μόνιμο φίλτρο κατά του λίπους έχει διαποτιστεί.
Αφαιρέστε το καπάκι και καθαρίστε το μαζί με το φίλτρο σε ζεστό νερό με λίγο υγρό απορρυπαντικό ή στο πλυντήριο πιάτων.
Πρόβλημα
Πρόβλημα Πιθανή αιτία Λύση
Το λάδι ή το λίπος δεν είναι πια φρέσκο.
Αλλάξτε το λάδι ή το λίπος.
 Να σουρώνετε τακτικά το λάδι ή το λίπος ώστε να παραμένει φρέσκο για περισσότερο χρόνο.
Το είδος λαδιού ή λίπους που χρησιμοποιείτε δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα σε φριτέζα.
Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας λάδι τηγανίσματος ή υγρό λίπος τηγανίσματος. 
Μην αναμειγνύετε ποτέ διαφορετικά είδη λαδιού ή λίπους.
Ατμός διαφεύγει από άλλα σημεία και όχι από το φίλτρο.
Το καπάκι δεν έχει κλείσει σωστά.
Κλείστε σωστά το καπάκι .
Το μόνιμο φίλτρο κατά του λίπους έχει διαποτιστεί.
Αφαιρέστε το καπάκι και καθαρίστε το μαζί με το φίλτρο σε ζεστό νερό με λίγο υγρό απορρυπαντικό ή στο πλυντήριο πιάτων.
Το λάδι ή το λίπος ξεχειλίζει από τη φριτέζα κατά το τηγάνισμα.
Υπάρχει μεγάλη ποσότητα λαδιού ή λίπους στη φριτέζα.
Βεβαιωθείτε ότι το λάδι ή το λίπος στη φριτέζα δεν υπερβαίνει την ένδειξη ‘MAX’.
Το φαγητό περιέχει πολύ υγρασία.
Στεγνώστε καλά την τροφή πριν την τηγανίσετε και τηγανίστε την ακολουθώντας τις οδηγίες του παρόντος εγχειριδίου χρήσης.
Υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής στο καλάθι τηγανίσματος.
Ποτέ μην τηγανίζετε, με μια φορά τηγανίσματος, μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται στον πίνακα τροφών στο τέλος του παρόντος εγχειριδίου.
Το λάδι ή το λίπος αφρίζει πολύ κατά το τηγάνισμα.
Το φαγητό περιέχει πολύ υγρασία.
Στεγνώστε την τροφή πολύ καλά πριν την τηγανίσετε.
Το είδος λαδιού ή λίπους που χρησιμοποιείτε δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα σε φριτέζα.
Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας λάδι τηγανίσματος ή υγρό λίπος τηγανίσματος.
Μην αναμειγνύετε ποτέ διαφορετικά είδη λαδιού ή λίπους.
Δεν έχετε καθαρίσει σωστά τον εσωτερικό κάδο.
Καθαρίστε τον εσωτερικό κάδο (δείτε το κεφάλαιο ‘Καθαρισμός’).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου