$(document).ready(function(){$.fn.snow({minSize:10, maxSize:50, newOn:400, flakeColor: '#FFFFFF'});});

και οι βελόνες τίκι τάκα τριγυρίζουνε στη πλάκα


clock-desktop.com

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Πατάτες ‘Γιαχνί’�γιαχνί < τουρκική yahni < περσική يخنى (yahnī)
Ένα φαγητό κάπως ξεχασμένο, απλούστατο, αλλά πεντανόστιμο!�Παλιά θυμόμαστε - από την γιαγιά μας - πως τις πατάτες τις τηγάνιζαν πρώτα, και μετά τις μαγείρευαν στην κατσαρόλα. Αυτήν την φορά ακολουθήσαμε την συνταγή, χωρίς τηγάνισμα, αλλά με απλό τσιγάρισμα
Υλικά�• 1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες�• 3 κρεμμύδια κομμένα �• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες �• μαϊντανός, σέλινο & πιπερίτσα (γλυκιά/καυτερή)�• ώριμες ντομάτες κομμένες στο χέρι�• 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ�• 2 δαφνόφυλλα�• ρίγανη�• 1 κούπα ελαιόλαδο�• 1 πρέζα ζάχαρη�• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι�Διαδικασία�Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα σκόρδα, τις πατάτες και την πιπεριά.�Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε τη ντομάτα, το σέλινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τόσο νερό, που να σκεπάζει το φαγητό.�Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 60΄ περίπου, μέχρι να βράσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τη ρίγανη. Σβήνουμε την φωτιά, και αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα να 'ξεκουραστούν' για 1/2 ωρίτσα πριν σερβίρουμε, για να πιούν την σάλτσα και να δέσει καλύτερα (όπως στα λαδερά).
�Το συνοδεύουμε με (κατά προτίμηση) κατσικίσια φέτα, καθώς επίσης και με χόρτα και ελίτσες, όπως είναι τα #Χόρτα #τσιγαριαστά (αβρωνιές) με ελιές, που έχουμε στην Κρήτη!... και ακόμα με άγρια χόρτα, ελαιόλαδο, λεμόνι και σκορδάκι�
�Φυσικά, με τέτοια σάλτσα, ένα φρέσκο ζυμωτό ψωμί με προζύμι εξυψώνει αυτό το καταπληκτικό φαγητό στην κορυφή της απόλαυση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου